Rybářský rozcestník

Smažený halibut se zeleninou

Kousky halibuta usmažené v těstíčku, servírované s podušenou zeleninou.

2 náročnost
40 minut
+ doba odležení  
  • 600 g filetů z halibuta
  • 5 lžic škrobové moučky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička vegety
  • 2 ks bílků
  • 1 ks citronu
  • špetka zázvoru
  • špetka kari koření
  • olej na smažení
  • sůl
  • Na zeleninovou směs:
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce vegety
  • 2 ks barevné papriky
  • 1 ks malého lilku
  • 1 ks cuketa
  • 1 ks svazku mladé cibulky
  • špetka mletého pepře
  • Příprava

    1. Opláchnuté filety nakrájíme na větší kousky, osolíme, zakapeme citronovou šťávou a necháme je odležet
    2. Bílky smícháme se škrobovou moučkou, zázvorem, vegetou, kari kořením, sójovou omáčkou a kousky halibuta namáčíme v připraveném těstíčku a smažíme na rozehřátém oleji dozlatova (asi 5-6 minut)
    3. Očištěnou zeleninu nakrájíme na středně velké kousky, ve větší pánvi na rozehřátém oleji ze všech stran orestujeme, ochutíme vegetou, pepřem a krátce podusíme
    4. Zeleninovou směs servírujeme se smaženým halibutem a vařenými bramborami.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….