Rybářský rozcestník

článek: O lidské (a rybářské) pověrčivosti

Náš rozcestník, tedy přesně generátor RSS kanálů, vám nabízí články z mnoha českých rybářských webů. Díky rozcestníku tak máte na jednom místě ty nejzajímavější rybářské články, ale i další informace z rybářského světa... Pokud jste majitelem rybářského webu a váš RSS kanál zde není, stačí nám poslat info na e­mail: [email protected], rádi vaše RSS zdarma přidáme!
článek: O lidské (a rybářské) pověrčivosti

Štítky:

Tomáš Lotocki: „Kdepak husu nebo kachnu, děti, to by nám na Nový rok přece ulétlo všechno štěstí“, říkávala naše babička, když zvala celou rodinu 1. ledna na sváteční novoroční oběd. „Copak naše bábi, to je chodící encyklopedie pověr“, říkali jsme vždycky s jistou dávkou ironie a ládovali se přitom uzenou kýtou s bramborovou kaší. Když mi však kdosi z rodiny před pár lety navrhl, že bychom mohli mít na novoroční oběd pečenou kachnu, vzpomněl jsem si hned na nebožku babičku a docela ve mně hrklo: „Na žádné pověry sice nevěřím, ale na druhou stranu, nač zbytečně pokoušet Zlého!“ Nakonec jsem se alibisticky vymluvil na rozhašený žaludek, kterému po vánočním a silvestrovském hodování spíše prospěje dietnější uzené menu…

Nejčtenější články

Uzení ryb podle baštýřek

Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….