Rybářský rozcestník

Jak poznám že jsou ryby na krmném místě

Náš rozcestník, tedy přesně generátor RSS kanálů, vám nabízí články z mnoha českých rybářských webů. Díky rozcestníku tak máte na jednom místě ty nejzajímavější rybářské články, ale i další informace z rybářského světa... Pokud jste majitelem rybářského webu a váš RSS kanál zde není, stačí nám poslat info na e­mail: [email protected], rádi vaše RSS zdarma přidáme!
Jak poznám že jsou ryby na krmném místě

Štítky:

Nejste si jistí, jestli máte ryby na svém lovném místě? Pokud máte bystrý zrak a víte na co se zaměřit, můžete si to snadno ověřit. Přečtěte si seznam nejčastějších projevů ryb, díky kterým se dají vypozorovat na krmném místě.

Pomůcky pro pozorování ryb

Jak jsem psal v úvodu, stačí vám vlastně jenom dobrý zrak. Pokud ale lovíte na delší vzdálenost, hodí se také dalekohled. Pro lepší pohled “pod hladinu” doporučuju taky polarizační brýle, které odfiltrují odlesky slunce na hladině. Mezi pomůcky pro pozorování ryb patří i echoloty, ale to by bylo na jiný článek. Dnes se budeme bavit o hledání ryb bez echolotu.

Projevy ryb

Ryby svým pohybem a tím jak se krmí vydávají spoustu signálů. Čím více ryb je pohromadě, tím bývají ryby aktivnější a projevy jsou líp čitelné.

Pohyby špičky, nesekatelné záběry

Pokud chytáte na feeder, tak vám nejvíc informací o aktivitě ryb může dát ohebná špička. Pokud se ryby pohybují na krmném místě, různě se otírají o kmenový vlasec a způsobují takzvané přejezdy nebo strunové záběry. To jsou nesekatelné pohyby špičky, které bývají často hodně razantní. Dají se poznat tak, že po ohnutí špičky brzy následuje prudké narovnání do původní polohy …….

Příspěvek Jak poznám že jsou ryby na krmném místě pochází z NaFeeder.cz

Nejčtenější články

Uzení ryb podle baštýřek

Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….