Rybářský rozcestník

Montáž pro lov na plavanou s pevným splávkem (angličákem)

Právě při chytání metodou plavané na větší vzdálenosti je „angličák“ šikovně navázaný v montáži skvělou volbou pro chytání i velkých kaprovitých ryb. Dá se navázat montáž s klouzavým nebo pevným splávkem. V tomto článku je uvedena právě montáž se plávkem uvázaným na pevno, která se používá v hloubkách menších, než je délka prutu.

Montáž s pevným splávkem (angličákem)

Návazec – pevný splávek (angličák)

  1. konektor (stoper) ve tvaru „T“s angličákem (stoper udržuje splávek na jednom místě)
  2. olůvka, zátěž k udržení nástrahy na dně, také pomáhá avizovat záběr
  3. obratlík
  4. návazec s háčkem

Stručný popis výroby montáže:

Na tuto sestavu používáme nejlépe předvážené anglické splávky, které pak dovažujeme pomocí broků. Ty umisťujeme tak 10 cm nad obratlíkem. Jinak využíváme potápivé vlasce o průměru 0,16 až 0,20 mm. Na kmenový vlasec nejprve umístíme konektor, který zajistíme gumičkami, na který věšíme splávek.

Pak na sestavu připevníme 1 až 2 zátěžové broky, a navážeme obratlík, případně i s karabinkou. Obratlík zajišťuje volnou rotaci návazce s háčkem a nástrahou, což je žádoucí. Na karabinku pak uvazujeme návazce s háčkem, který by měl být dlouhý cca 25 až 35 cm.

A máme hotovo, teď jen zkontrolovat nastavení sestavy na danou hloubku, kde hodláte chytat …

Nejčtenější články

Houbička na mytí nádobí se hodí i na rybách!

Asi každý již držel v ruce houbičku na nádobí, i když se třeba vyhýbá kuchyni, jak jen může. Přesto se vyplatí si ji brát na ryby a to nejen na mytí nádobí. Můžeme ji použít třeba jako nosič vůní a chutí, nebo na ni lze dokonce chytat. Ovšem také se hodí jako pomocník při vyvážení krmení a nástrahy například s dálkově ovládanou lodičkou.

Použití PVA šňůrky (nitě) v praxi

PVA materiál (polyvinylalkohol) je pro rybáře velmi prospěšný. Vyrábějí se z něj totiž sáčky, punčochy, ale také pásky či šňůrky, které rybáři využívají na několik způsobů. Pomocí PVA sáčků či punčoch můžeme například dopravit na lovné místo přímo k háčku zakrmovací směs, pomocí šňůrek pak lze zafixovat nástrahy nebo dokonce části koncových sestav tak, aby se během nahazování nezamotaly, což rybáři zajistí jistotu, že má nastraženo přesně podle jeho představ a záběr může být velmi reálný. Dnes se ale zaměříme právě na PVA šňůrky a možnosti, jak je u vody využít.

Pozvánka na dětské závody do Příbrami

Místní organizace Příbram pořádá dětské náborové rybářské závody, které se konají 6. 10. 2024 na rybníku Horní Obora….