Rybářský rozcestník

Rybí klobásy

Vynikající klobásy z rybího masa, jsou sice pracné, ale výsledek stojí za to!

3 náročnost
340 minut
+ nejméně 8 hodin odpočinutí  
  • Suroviny na 12 kg klobás:
  • 6 kg vykostěného rybího masa, nejlepší je ze sumců a kaprů
  • 4 kg vepřového bůčku
  • 2 kg hovězího prátu
  • 200 g soli
  • 60 g sladké papriky
  • 50 g česneku
  • 50 g pepře
  • 25 g pálivé papriky
  • 10 g majoránky
  • 10 g kmínu
  • 1,5 l převařené vody
  • 6 ks syrových vajec
  • plnička na klobásy
  • vepřová střeva
  • Příprava

    1. Rybí maso stáhneme z kůže a zbavíme kostí, kusy masa kde jsou menší kostičky, třeba maso z ocasu, povaříme 5 minut a pak pomeleme na strojku, pomeleme i ostatní syrové maso
    2. Rybí maso promícháme z umletým bůčkem a spojkou – hovězím prátem, přidáme všechno koření, prolisovaný česnek, vejce, zalijeme převařenou vodou a důkladně vše prohněteme a promícháme
    3. Směs necháme nejméně 8 hodin odpočinout, druhý den ji naplníme plničkou na klobásy do vepřových střev (běžně se dají koupit v kvalitních řeznictvích)
    4. Klobásy pověsíme do vyhřáté udírny a udíme 3-4 hodiny teplým kouřem při 75-80 °C.

    Doporučení

    Vše o uzení se dozvíte v naší škole vaření v článcích zde: Udíme ryby.

    Poznámka

    Prát – spojka do klobás

    Na výrobu klobás a některých dalších masných výrobků je potřeba spojky z hovězího masa, která slouží k zvýšení pojivosti výrobků, prát je tedy jemně umleté nasolené hovězí maso (většinou) s přídavkem vody, pokud používáme nenasolené, čerstvé maso, přidáváme do prátu ještě 3 % solící směsi.

    Prát vyrobíme přibližně z 1/10 masa uvedeného v receptůře, nebo bývá prát v ingrediencích uveden zvlášť.

    Hovězí maso čerstvé, nebo již nasolené, umeleme na strojku s deskou s otvory 2 mm, potom ho přendáme do mixéru a nejdříve na malé otáčky, později na větší a za postupného přidávání ledové vody ušleháme do konzistence řídké kaše, (můžeme si ho také nechat připravit v řeznictví kde ho umelou na kutru). Vmícháním vody získáme dobře pojivou směs. Vody by mělo být asi stejné množství jako masa. Množství vody se řídí typem výrobku, na párky a jemně mleté uzeniny má být řidší, na klobásy a hrubosekané výrobky hustší.

    Pro výrobu prátu se používá většinou část naloženého masa podle ingrediencí uvedených v dané receptůře. Přednost má ale maso čerstvé, nenasolené, má totiž větší vaznost. V tomto případě se musí nasolit 2 % solicí směsi na hmotnost prátu i se zašlehanou vodou. Prát uložíme na 3 dny ve vrstvě cca 5-7 cm do lednice s teplotou 4 °C, kde se působením solicí směsi proleží. Použijeme-li na výrobu předsolené maso, tak se nechá pouze do druhého dne uzrát.

    Autor receptu: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….