500 g rybího masa z větší ryby (sumec, kapr)
200 g červené řepy
200 g brambor
200 g zelí
200 g zakysané smetany
2 l vody
4 lžíce rajského protlaku
3 ks rajčata
2 ks stroužky česneku
1 ks mrkev
1 ks cibule
1 ks kousek celeru
hladká mouka
bobkový list
nové koření
celý pepř
petrželka
sádlo
ocet
pepř
sůl
Příprava
- Z rybího masa připravíme vývar, rybí maso nakrájené na kostky zalijeme vodou, osolíme, přidáme sůl, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, vaříme 20 minut, vývar přecedíme, uvařené maso zbavíme kostí, odložíme stranou.
- Červenou řepu nastrouháme na nudličky, přidáme ocet, rajský protlak, podlijeme trochu vodou, uvaříme do měkka.
- Na sádle zpěníme cibuli, zaprášíme moukou, uděláme jíšku, přidáme nastrouhanou mrkev, celer, na proužky nakrájené zelí, zalijeme rybím vývarem, vaříme 10 minut, potom přidáme nakrájené brambory, vše vaříme do měkka.
- Na závěr přidáme uvařenou červenou řepu, oloupaná nakrájená rajčata, vložíme kousky rybího masa, dochutíme česnekem, solí, pepřem, povaříme 3 minuty.
- Hotový rybí boršč nalijeme do talířů a ozdobíme kopečkem zakysané smetany, snítkou petrželky.
Poznámka
Text i foto: Dalibor Marounek