Rybářský rozcestník

Sítina rozkladitá – Juncus effusus

Roste hojně na celém území ČR, na mělčinách rybníků, v bažinách, vlhké louky, kolem vodních toků. Dříve se používala pěnovitá dřeň na výrobu knotů do svíček, ze stébel se pletly klobouky, rohože, košíky.

sítinasítinaSítina

Název latinsky

Juncus effusus

Rozpoznávací znaky

Vytrvalá, hustě trsnatá, jasně zelená bylina, s tmavě červenými pochvami na spodku, vysoká až 150 cm. Lodyha přímá bezlistá, hladká, nebo jemně rýhovaná, s pěnovitou dření (duší) přízemní listy jsou podobné lodyhám, klasické listy nevytváří. Květenství je volně rozložené, tvořené mnohokvětými kruželi. Okvětí se skládá se 6 plátků špinavě žluté nebo hnědé barvy. Semena jsou ukrytá ve vejčité tobolce, kromě semen se rozmnožuje i vegetativně. Doba květu červen, září.

Výskyt

Roste hojně na celém území ČR, na mělčinách rybníků, v bažinách, vlhké louky, kolem vodních toků.

Obecně

Mladé rostliny se používaly jako píce, staré jako stelivo. V oblastech kde se pěstoval chmel, sloužila k přivazování rostlin chmelu. V lidovém léčitelství se sítina doporučoval při potížích s močením. V současné době se její uměle vypěstované kultivary používají jako okrasná rostlina kolem jezírek, rybníčků v zahradách.

Text i foto: Dalibor Marounek

Nejčtenější články

Houbička na mytí nádobí se hodí i na rybách!

Asi každý již držel v ruce houbičku na nádobí, i když se třeba vyhýbá kuchyni, jak jen může. Přesto se vyplatí si ji brát na ryby a to nejen na mytí nádobí. Můžeme ji použít třeba jako nosič vůní a chutí, nebo na ni lze dokonce chytat. Ovšem také se hodí jako pomocník při vyvážení krmení a nástrahy například s dálkově ovládanou lodičkou.

Použití PVA šňůrky (nitě) v praxi

PVA materiál (polyvinylalkohol) je pro rybáře velmi prospěšný. Vyrábějí se z něj totiž sáčky, punčochy, ale také pásky či šňůrky, které rybáři využívají na několik způsobů. Pomocí PVA sáčků či punčoch můžeme například dopravit na lovné místo přímo k háčku zakrmovací směs, pomocí šňůrek pak lze zafixovat nástrahy nebo dokonce části koncových sestav tak, aby se během nahazování nezamotaly, což rybáři zajistí jistotu, že má nastraženo přesně podle jeho představ a záběr může být velmi reálný. Dnes se ale zaměříme právě na PVA šňůrky a možnosti, jak je u vody využít.

Pozvánka na dětské závody do Příbrami

Místní organizace Příbram pořádá dětské náborové rybářské závody, které se konají 6. 10. 2024 na rybníku Horní Obora….