Rybářský rozcestník
0-9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

steelhead

Steelhead také steelhead pstruh, je anadromní forma pobřežního pstruha duhového nebo pstruha Columbia River také nazývaného redband steelhead. Rodí se a migrují z přítoků studené vody v Pacifiku v severovýchodní Asii a Severní Americe. Stejně jako jiní mořští (anadromní) pstruzi a lososi se vytírají ve sladké vodě, proto migrují do oceánu za potravou a to na několik let, jako dospělí se pak vracejí do svých rodných toků, aby se tam rozmnožili. Steelheadi jsou větší a méně barevní než pstruzi duhoví. Mohou vážit až 25 kg a dosáhnout délky něco málo přes 1 metr. Žijí asi 11 let. V dospělosti se i několikrát za život vydávají na cestu do trdlišť. Steelheadi za mlada převážně hodují na zooplanktonu, poté, když poporostou, přecházejí k pojídání ryb, některých hlodavců, měkkýšů a korýšů. Když se však tyto ryby dostanou do otevřeného oceánu, jejich potrava se obvykle skládá z chobotnic, korýšů a malých ryb včetně ančoviček, sleďů a sardinek.

Nejčtenější články

Uzení ryb podle baštýřek

Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….