Rybářský rozcestník

Rybí polévka s kapáním

Odřezky z ryb povařené spolu s kořenovou zeleninou a kořením, vývar pak zahuštěný cibulovou červenou jíškou, doplněný o nastrouhanou mrkev, celer a obrané rybí maso, ke konci vaření i s moukou rozšlehané vejce.

2 náročnost
55 minut
RybíRybíRybí
  • 750 g rybích odřezků
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • 1 ks vejce
  • 1/4 ks celeru
  • hladká mouka
  • olej
  • sůl
  • Koření a bylinky:
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 1 plochá lžička mleté sladké papriky
  • dle chuti mletý černý pepř
  • nasekaná petrželka
  • Příprava

    1. Odřezky zalijeme vodou, přidáme mrkev, kousek celeru, divoké koření, osolíme a na mírném plameni vaříme 40 minut.
    2. Vývar slijeme a z odřezků, když vychladnou, obereme rybí maso, mrkev a celer odložíme stranou.
    3. Na oleji necháme zesklovatět cibuli, poprášíme červenou paprikou a moukou, uděláme cibulovou červenou jíšku, kterou naředíme rybím vývarem.
    4. Přilijeme zbytek vývaru a přivedeme k varu, do polévky přidáme nastrouhanou mrkev, celer a rybí maso.
    5. Vejce rozšleháme s hladkou moukou a pomalu nalijeme do polévky a mícháme, než se kapání srazí.
    6. Na závěr do polévky přidáme nasekanou petrželku, osolíme a opepříme.

    Poznámka

    Text i foto: D. M.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….