Náš rozcestník, tedy přesně generátor RSS kanálů, vám nabízí články z mnoha českých rybářských webů. Díky rozcestníku tak máte na jednom místě ty nejzajímavější rybářské články, ale i další informace z rybářského světa... Pokud jste majitelem rybářského webu a váš RSS kanál zde není, stačí nám poslat info na email: [email protected], rádi vaše RSS zdarma přidáme!
Poslední info před tím, než se zítra začnou sjíždět první účastníci závodu „O pohár předsedy SÚS“. Na sobotní závod dospělých je ještě 30 volných míst, kapacita závodu dětí a mládeže je naplněna, kdy je přihlášeno rekordních 160 závodníků….
V minulém týdnu jsme soutěžili o voděodolný reproduktor od firmy Sony v hodnotě 3294 Kč. Text: David Štrunc, foto: autor Tento reproduktor je vhodný i do velmi náročných podmínek. Je vodě i prachuodolný, vydrží hrát až 12 hodin, díky speciálnímu …
Hledáte pěkné a pohodlné oblečení na své rybářské výpravy? Máme pro vás tip na zajímavou nabídku oblečení od mladé české firmy, které se nám v praxi velmi osvědčilo. …
Mnoho rybářů se začalo specializovat na tuto rybu a vždycky se objevili další nadšenci ve chvíli, když se objevily nějaké zprávy o ulovení velké ryby v některé z našich vod….
Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.
Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.
Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.