Rybářský rozcestník

Kapr na modro

Staročeský recept, stále aktuální, který dokazuje, že i vařená ryba může být kulinářsky zajímavá. Tato úprava ryb se hodí i na lína, štiku, pstruha, či úhoře. Z kaprů je nejlepší na tento recept použít kapra lysce.

2 náročnost
60 minut
kaprkaprkapr
  • Rozpis na 2 porce:
  • 2 ks porce kapra cca po 200 g
  • 0,7 l vody
  • 2 dl octa
  • 1 ks kousek celeru
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • máslo
  • citron
  • cukr
  • sůl
  • Koření a bylinky:
  • 10 ks kuliček celého pepře
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 2 ks bobkové listy
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • petrželka
  • Příprava

    1. Porce kapra nasolíme, necháme odpočinout 20 minut.
    2. Nakrájenou cibuli na plátky, kolečka mrkve, kousky celeru vložíme do hrnce s vodou a octem, osolíme, přidáme všechno koření, přivedeme k varu, vaříme, na mírném ohni, 20 minut.
    3. Do vývaru vložíme porce kapra a necháme pomalu vařit 7-8 minut, potom kapra naběračkou vyjmeme, položíme na talíř a dáme na každou porci plátek másla.
    4. Vývar scedíme a na talíř dáme uvařenou zeleninu.
    5. Část vývaru ochutíme cukrem a přelijeme zeleninu vývarem.
    6. Kapra obložíme kousky citronu, petrželkou a podáváme s chlebem nebo pečivem.

    Poznámka

    Text foto D.M.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….