Rybářský rozcestník

Pálivý kapr na cibuli a feferonkách

Občas je třeba si pořádně vypálit červa! Máme tu recept pro chlapáky ale i rybářky, co rády trochu toho ostrého. Toto je recept na kapra opečeného minutkově na pánvi, servírovaného přelitého ostrou směsí z feferonek a cibule připravené ve výpeku vzniklém po opékání porcí kapra.

2 náročnost
20 minut
+ hodina odpočinutí masa  
pikantnípikantnípikantní
  • Rozpis na 2 porce:
  • 2 ks porce kapra (po 150-200 g)
  • 2 ks feferonky (kozí rohy)
  • 1 ks jedna červená cibule
  • 1 ks jedna bílá cibule
  • 5 cl bílého vína
  • sladká mletá paprika
  • citronová šťáva
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce kapra posolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme hodinu odpočinout.
    2. Porce ryb osušíme a na oleji (do oleje přidáme 4 kolečka mrkve, aby se nám ryby nepřichytila, starý babičkovský fígl) opečeme z obou stran, do měkka.
    3. Opečené porce ryby posypeme sladkou mletou paprikou, odložíme stranou.
    4. Část šťávy po pečení slijeme a přidáme nakrájenou cibuli a feferonky, zastříkneme bílým vínem, osolíme a dusíme do měkka.
    5. Směsí, přelijeme porce ryby, podáváme s chlebem a chlazeným pivem.

    Poznámka

    Text i foto: D. M.

    Nejčtenější články

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

    Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.

    Proč zkušení rybáři suší boilies?

    Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.