Rybářský rozcestník

Rajčatová rybí polévka s rýží

Filety tresky, nebo například candáta, povařené v osolené vodě spolu s bobkovým listem. Vývar pak zahuštěný jíškou, dochucený rajčaty, rajským protlakem a dalším kořením. Polévka servírovaná doplněná o rybí maso a vařenou rýži.

2 náročnost
45 minut
RajčatováRajčatováRajčatová
  • 300 g filetů z tresky (nebo candáta)
  • 400 g rajčat
  • 1,2 l vody
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 šálek uvařené rýže
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks cibule
  • mletý černý pepř
  • tymián
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Filety zalijeme vodou, osolíme, přidáme bobkový list, vaříme 20 minut na mírném plameni do měkka.
    2. Vývar scedíme maso necháme vychladnout a rozebereme na lupínky.
    3. Rajčata nařízneme do kříže, zalijeme vařící vodou, po chvíli vodu slijeme a rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky.
    4. Na másle krátce podusíme cibuli, zaprášíme moukou, uděláme světlou jíšku a naředíme rybím vývarem.
    5. Do hrnce nalijeme zbytek vývaru, přidáme nakrájená rajčata, rajský protlak, okořeníme tymiánem, mletým pepřem, vaříme 10 minut.
    6. Nakonec do polévky přidáme vařenou rýži a rybí maso, dochutím solí, mletým pepřem a necháme jen prohřát.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

    Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.

    Proč zkušení rybáři suší boilies?

    Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.