Rybářský rozcestník

Štika na smetaně

Podkovy ze štiky pokapané citronovou šťávou, osolené a ochucené drceným kmínem, po odležení zprudka opečené na pánvi z obou stran, pak zapečené v troubě posypané najemno nasekanou cibulí a přelité smetanou.

2 náročnost
30 minut
+ doba odpočinutí  
ŠtikaŠtikaŠtika

Příprava

  1. Podkovy ze štiky pokapeme citronovou šťávou, osolíme, posypeme drceným kmínem, necháme 1 hodinu odpočinout.
  2. Porce ryby osušíme, poprášíme hladkou moukou, na oleji opečeme z obou stran, každou stranu opékáme 2 minuty.
  3. Podkovy přendáme do zapékací misky, kterou vymažeme máslem, porce ryby posypeme najemno nasekanou cibulí, zalijeme smetanou a necháme v troubě zapéct 10 minut.
  4. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou a podáváme s vařenými brambory.

Poznámka

Text i foto: D. M.

Nejčtenější články

Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.

Proč zkušení rybáři suší boilies?

Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.