Rybářský rozcestník

Používáte PVA punčochy? Pokud ano, víte jak ušetřit?

Kdo jednou vyzkoušel PVA punčochu s pěchovačem, určitě si obojí zařadil do své základní výbavy. PVA materiály obecně pomáhají dopravit na lovné místo těsně k háčku krmení a tak zajistit větší šanci, že se dočkáme záběru. Ovšem když něco dobře funguje, tak je to oblíbené a tak i cena bývá vyšší. Ovšem i tak se dá nakupovat s rozmyslem a nakupovat výhodně. Například proč kupovat pořád dokola pěchovače s punčochou, když lze koupit jen samotnou punčochu a pěchovač použít ten, co již máte ve své výbavě.

PVA-punčocha-metráž3PVA-punčocha-metráž4PVAÚpravaÚpravadecathlon-krill-perpř-pva

Jak kmenové šňůry či vlasce i některé PVA materiály se dají kupovat ve větších metrážích. Asi nejčastěji ve výhodných nabídkách na rybářských e-shopech lze nalézt kola punčoch namotaná po 30, ale i více metrech. Asi nejvýhodnější je pak koupit celý balíček těchto „šneků“, většinou se dají koupit po 4-6 ks v balení, pak cena za metr vychází opravdu skvěle a máte jistotu, že vám PVA punčocha u vody snad nikdy nedojde.

Ale pozor na velikost punčoch a také jejich poločas rozpadu!

První, co jsem kdysi udělal za chybu při nákupu náhradní PVA punčochy byla její šířka, přesněji průměr sáčku, kterou jsem zakoupil. Měla menší průměr, než byl průměr mého starého pěchovače. Vždy je lepší koupit stejný, nebo raději o něco širší, než je průměr pěchovače, rozhodně ale nemá smysl kupovat slabší průměr, pak je vám starý pěchovač k ničemu.

Další chybou pak bývá podceňování poločasu rozpadu nakupovaného PVA materiálu. Já osobně preferují delší čas poločasu rozpadu punčochy, co kupuji, protože ty s krátkou dobou rozpadu mě nevyhovují. Některé punčochy ani nedopadnou na dno a už se rozpadají, což má smysl, pokud chceme nalákat i ryby pohybující se dále ode dna tedy ve stření, nebo dokonce vrchní části vodního sloupce.

Záleží na druhu rybolovu, cílené rybě, ale já osobně mám rád, když mohu napnout kmenovou šňůru v klidu a nebát se, že háček s nástrahou odtáhnu dále od zakrmeného místa, protože se již sáček rozpustil.

Nejčtenější články

Houbička na mytí nádobí se hodí i na rybách!

Asi každý již držel v ruce houbičku na nádobí, i když se třeba vyhýbá kuchyni, jak jen může. Přesto se vyplatí si ji brát na ryby a to nejen na mytí nádobí. Můžeme ji použít třeba jako nosič vůní a chutí, nebo na ni lze dokonce chytat. Ovšem také se hodí jako pomocník při vyvážení krmení a nástrahy například s dálkově ovládanou lodičkou.

Použití PVA šňůrky (nitě) v praxi

PVA materiál (polyvinylalkohol) je pro rybáře velmi prospěšný. Vyrábějí se z něj totiž sáčky, punčochy, ale také pásky či šňůrky, které rybáři využívají na několik způsobů. Pomocí PVA sáčků či punčoch můžeme například dopravit na lovné místo přímo k háčku zakrmovací směs, pomocí šňůrek pak lze zafixovat nástrahy nebo dokonce části koncových sestav tak, aby se během nahazování nezamotaly, což rybáři zajistí jistotu, že má nastraženo přesně podle jeho představ a záběr může být velmi reálný. Dnes se ale zaměříme právě na PVA šňůrky a možnosti, jak je u vody využít.

Pozvánka na dětské závody do Příbrami

Místní organizace Příbram pořádá dětské náborové rybářské závody, které se konají 6. 10. 2024 na rybníku Horní Obora….