Rybářský rozcestník

Drop shot uzel pro háčky s pravoúhlým ramínkem

Na drop shot montáž můžeme použít více druhů háčků. Tento uzel je určený pro háčky s ramínkem zakončeným do pravého úhlu, díky kterému se dá zcela jedinečně uvázat právě tímto drop shot uzlem. Háček pak striktně drží v kolmé poloze vůči návazci.

Vybereme si optimální velikost háčku, v tomto případě s ramínkem ukončeným v pravém úhlu, viz obrázek, návazec, nejlépe fluorocarbon protáhneme očkem háčku …

… mezi ohybem a očkem háčku začneme postupně vytvářet omoty, které skládáme těsně vedle sebe, uděláme jich 6 až 8, záleží na velikosti háčku a také na průměru vlasce či fluorocarbonu, postupujeme od očka háčku k ohybu háčku …

… nakonec konec návazce protáhneme očkem háčku …

… uzel dotáhneme vyvinutím tlaku na oba konce návazce směrem od uzlu, háček by měl být umístěný přesně 90° k přímce návazce.

Nejčtenější články

Uzení ryb podle baštýřek

Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….