Vyskytuje se v teplejších vodách. Má torpédovité tělo a trojúhelníkovými ploutvemi v ocasní části. Na hlavě je 10 chapadel obklopených zobákem.
Sepioteuthis australis
Kalamáry patří k hlavonožcům.
Mají protáhlé štíhlé tělo s dvěma ploutvemi na konci těla. Mají deset chapadel. Nejčastěji se konzumují právě chapadla kalamárů stočená do kroužků. Měkčí a tedy chutnější jsou kalamáry menší.
Kalamáry mají bílé, tuhé, nasládlé maso. Jejich úprava je stejná, jako u olihní. Nejprve odřízneme hlavy. Pak odkrojíme jednotlivá chapadla a uchováme je k dalšímu použití. U chapadel ještě odstraníme měkkou kost. Dále vypreparujeme průhlednou širokou kost, která má funkci páteře a váček s barvivem. Nakonec sloupneme tenkou kůži, kalamáry omyjeme a necháme důkladně okapat.
Maso kalamárů můžeme krátce smažit, vařit nebo grilovat. Svědčí jim dochucení olivovým olejem a česnekem, skvěle chutnají spolu s rajčaty a paprikami. Nejčastěji se podávají smažené, ochucené pouze solí a citrónem. Kalamáry se prodávají i konzervované, ať už samotné nebo v různých šťávách a omáčkách, ale je lepší upřednostnit kalamáry čerstvé nebo mražené.
Z gastronomického hlediska žádný, oba tito hlavonožsci se připravují stejně a v literatuře se často zaměňují, nebo dokonce považují za stejný druh, což ale není pravda.