Lančmít patří rozhodně mezi jednu z nejlepších nástrah na velké ryby, především kapry, kteří lančmít milují. Ovšem na lančmít chytneme i další druhy ryb, jako tlouště, parmy, mníky … Hodí se hlavně do ledové vody, tedy při chytání ryb v zimě a brzy z jara, či na podzim.
Konzervovaný lančmít vyhovuje jako nástraha na ryby po všech stránkách. Buď ho můžeme rozkrájet na kostičky, nebo roztrhat na nepravidelné kousky. Na velmi opatrné ryby lze lančmít zpracovat do hmoty s kousky staršího chleba.
Ovšem lančmít lze i boosterovat či dipovat. Vyhrávají hlavně různé játrové či rybí příchutě.
Lančmít lze i orestovat na oleji, pak lépe drží na háčku. Po vyjmutí z konzervy ho rozkrájíme na kostky, ty zprudka oretujeme na troše oleje, nebo tuku z konzervy, záleží na výrobku, zda obsahuje tuk, nebo ne.