Rybářský rozcestník

Lín obecný ve staré literatuře

Lín je krásná a svérázná ryba, je typickou rybou tůní s vrstvou bahna na dně a na povrchu s porostem stulíků a leknínů, toť čítankový příklad pro děti. Já osobně lína považuji za rybu s nejkrásnějším okem. Měl by se třeba jmenovat lín zlatooký, to by mu slušelo více, než lín obecný. Stará literatura se vyjadřuje o línech dost hanlivě. Kapr lín – Cyprinus tinca, lín plzký, švec, takhle ho nazývali před pomalu 170 lety.

Brehmůvlínlín

Český učitel, doktor, filozof Karel Slavoj Amerling ve své knize Fauna čili zvířena česká z roku 1852 o něm napsal, cituji: Nestěhovavá ryba, hřbetní a řitní plejtev jest krátká, bez bodlin má velmi krátké kníry a šupiny malé. Délka obnáší 1 až 2 střevíce (1střevíc přibližně 29 cm) váží 2 až 8 liber (1 libra přibližně 500 g). Hlava veliká, čelo široké, oči malé, mající zlatý kruh. Záda černozelená, přída (asi břicho) bílá, perutě violové, plejtev ocasní na úhlech otupená a uprostřed rovná. Život má houževnatý a drží se v mělčinách i v zimě blízko ledu v blátě, takže lovit snadno loviti lze.

Žere bláto a červy, maso je bílé, měkké vodnaté, zapáchá po blátě a neváží se, přesto ho lidi rádi drží v rybnících na kapry, jelikož ryjíc v blátě přístup kaprům otvírá. Slove také švec, pro špínu jako na přezdívku, jelikož se v blátě válí a blátem smrdí. K. S. Amerling musím přiznat, lína pěkně pohanil, což si nezaslouží. Psal své knihy hlavně pro prostý venkovský lid a asi lína nikdy nejedl a neviděl na vlastní oči.

Brehm ve svém díle Život zvířat, druhý svazek Ryby a obojživelníci z roku 1929 už byl k němu milosrdnější, ale některé údaje kolem váhy a délky jsou nadnesené, cituji: Tinca vulgaris – lín obecný jediný evropský druh tohoto rodu, dosahuje délky nejvýše 70 cm a váhy 5-7 kg. Líni jsou zbarveni temně olivově, s prosvítajícím zlatým leskem, po stranách přechází do světle nebo červenavě šeda s nádechem do fialova barva je rozmanitější než u kaprů a mění se podle okolí, kde žijí. V některých krajinách, zvláště v Čechách a horním Slezsku, pěstují zvláštní skvostnou odrůdu, která patří k nejkrásnějším evropským rybám vůbec, tak zvaného lína zlatého.

Tělo je kryté tenkými a průsvitnými šupinkami, ploutve jsou jemné a tenkoblanné. Lín jest ze všech kaprovitých ryb v Evropě nejrozšířenější. Přebývá téměř v celém dílu světa od jižní Itálie po střední Švédsko, jest hojný i v Rusku a zvláště v rybnících a řece Obu. V horách stoupá až do výše 1600 metrů, přec však můžeme ho označit za rybu nížin, před řekami dává přednost stojatým vodám, zvláště jezerům, rybníkům a tůním s bahnitým dnem, kde je sice rákosí, ne však po celé vodě. V řekách stahuje se k takovým místům, kde voda pomalu teče a kde je proto hodně usazeného kalu, neboť z bahna a kalu vyhledává si potravu.

Lín je líná a váhavá ryba, která se skoro stále zdržuje při dně, v zimě se do bahna zahrabává a vystupuje k povrchu jen za velice pěkného počasí a v době kdy se rozmnožuje. Doba tření připadá na červen a červenec. V té době vidíme samičky, jak každá, jsouc doprovázená dvěma samečky plove na mělčinách od jednoho trsu rákosí nebo sítí k druhému a klade tam jikry. Maso línů cení se různě. V jižním Německu je považováno za méněcenné na severu, však si ho váží a je dosti drahé. V Anglii dále i v jiných severních státech, stejně jak u nás, je to oblíbená ryba. Leč líni ze stojatých a příliš bahnitých vod nabudou lehce chuti po hnilobě, proto rybáři před odesláním na trh chovají líni delší dobu v čisté, tekoucí vodě.

Dnes víme, že línů ubývá v našich vodách, svědčí o tom i úprava v rybářském řadu kdy od 1.ledna 2021 si smíme ponechat jen 4 kusy. Nechceme se dočkat, aby se za pár let psalo, lín obecný – Tinca tinca, vyhynulí druh – extinct (EX) a byl na černém seznamu vyhynulých živočichů.

Text i úvodní foto: Dědek Wassermann

Zdroje – K. S. Amerling – Fauna čili zvířena česká 1852, Brehmův život zvířat – Ryby, savci 1929

Nejčtenější články

Uzení ryb podle baštýřek

Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….