Jsem příznivcem malých vod. Jako kluk jsem s kamarády chytal rybky do ruky pod kameny a břehy malé jihočeské říčky Skalice. Bývala to krásně zarybněná voda s pestrou rybí obsádkou včetně třeba pstruhů a raků…
Každý rybář občas narazí na situaci, kdy přijede k vodě, nahodí a nic. Celý den je bez záběru. To jsou dny, které prověří nervy rybáře a otřesou jeho sebedůvěrou. Ale jde vůbec nám rybářům jen a jen o to nějakou tu rybu chytit?
Každý starší rybář to určitě zná. Od poloviny května začínají kvést topoly, olše a hladina řek, i dalších vodních ploch, je plná chmýří. Hodně rybářů v tomto období chytání ryb vzdá, chmýří se totiž nabaluje na vlasec a tak chytat na feederové nebo například dlouhé bolonězové pruty na plavačku je prakticky nemožné.
Tento postup na úpravu bílých ryb, je od starých rybářů, kteří chytali na Labi již před desítkami let (většina už je bohužel řadu let po smrti) a nepohrdli bílou rybou.
Výběr několika fotografií od vody. Blog Miroslava Miky.
Zdar rybáři a rybářky! Dnes jsem konečně vyrazil na výzvědy do nedaleké výrobny boilies SPLASH BAITS. Ve speciálu pro odběratele jsem vám dal možnost položit otázky přímo výrobci boilies, aby nám na vaše otázky v tomto díle mohl odpovědět a tak se i stalo…
Ahoj rybáři a rybářky! Dostal jsem tajemnej balíček boilies od mého fanouška se vzkazem – Boilies je postaveno nejblíže k boilies KILL KRILL od Karla Nikla tak to zkus postavit proti sobě! A přesně to jsem udělal a jsem moc vděčnej za tenhle dárek…Jak tenhle test boilies dopadne? Těšte se bude to nářez! Hezké sledování! Zdraví vás Kubák! Petrův ZDAR!!!
Uzené ryby jsou velmi oblíbené, ale chce to trochu fortelu a zkušeností vykouzlit z úlovku vyuzenou delikatesu pro členy rodiny a přátele. Základem je mít dobrou udírnu. Někdo doporučuje plechovou, jiný zděnou, další dřevěnou, liší se i názory na délku kouřovodu, na dobu uzení, použití dřeva na uzení…
Moje rybářské křeslo mi minulý rok dosloužilo a musím říct, že jsem byl za to i docela rád, protože nebylo zrovna moc pohodlné a bolely mě z něj po delším sezení jak záda, tak spodní část stehen, do kterých mi tlačila přední trubka sedáku. Proto jsem si řekl, že bude čas pořídit nové a to takové, které bych využil nejen na rybách, ale i jako kempinkové křeslo, když jedeme se ženou na výlet, nebo dovolenou.
Kvalita ulovených ryb, které chceme zpracovat v kuchyni, zajímá pomalu každého rybáře, který ryby co nachytá, také konzumuje nebo podaruje známým. Ovšem i zastánci chytání „Chyť a pusť“ se raději vyfotí s pěknou zdravou rybou, než s nějakým nemocným kusem. Dobrý rybářský hospodář dbá na to, aby měl v revíru ryby zdravé. Ovšem ne vždy se to daří a to jak na svazových vodách, tak i na soukromých revírech. Pak je třeba jednat!