Rybářský rozcestník

Pohár krále Jiřího z Poděbrad

ČRS, z. s., MO Poděbrady pořádají závod v plavané pro registrované závodníky Pohár krále Jiřího z Poděbrad, který se uskuteční 11. – 12. 5. 2019 na revíru Labe 22. Startovné je stanoveno na 400,- Kč za jednoho závodníka, u žen, juniorů a kadetů na 200,- Kč. Startovné bude placeno při prezentaci…

Vážení sportovní přátelé, je nám ctí, že můžeme jménem všech členů naší místní organizace Českého rybářského svazu v Poděbradech, kteří se na přípravě této akce podílejí, pozvat Vaše registrované závodníky na 21. ročník rybářských závodů v plavané o Pohár krále Jiřího z Poděbrad, jedná se o 4hodinový dvou závod. Soutěž se uskuteční na závodním úseku Labe 22 u Zimního Stadionu ve dnech 11.-12. května 2019. Závody na této trati probíhají s velkými úspěchy již několik let a vždy se těší velké oblibě. Naším cílem je zajištění vysoké úrovně závodu.

Všem závodníkům a příznivcům rybářského sportu přejeme pevné zdraví, šťastnou cestu do Poděbrad a krásné sportovní zážitky. S pozdravem „Petrův zdar“.

David Šandor
Předseda MO Poděbrady

Startovné je stanoveno na 400,- Kč za jednoho závodníka, u žen, juniorů a kadetů na 200,- Kč. Startovné bude placeno při prezentaci.

Závazné přihlášky zasílejte na e-mail: [email protected].

Více v přiložených propozicích: Propozice Pohár krále Jiřiho 2019

Nejčtenější články

Uzení ryb podle baštýřek

Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….