Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….
Více na plakátu.
Rybářský zájmový spolek RCCC podporuje děti z kroužků ČRS již pěknou řádku let, ale letos poprvé vstoupil pod záštitu Českého rybářského svazu. Spolek, tedy spíš na začátku parta nadšenců pořádal v rámci setkání sbírky jak finanční, tak materiální na podporu těch nejmenších, co se pilně učí v rybářských kroužcích u MO či ZŠ prvním krůčkům a technikám. Stylem setkání byl závod v položené, v tradičním stylu, bez pomoci druhého, pouze ze břehu, včetně mapování dna. Bodoval se z počátku pouze trofejní kapr, posléze i lín, nebo amur. Spolek získal velké množství příznivců nejen doma, ale i v zahraničí, dnes jedna třetina účastníků posledního ročníku byla ze sousedního Slovenska. Postupně se přidávali i čeští rybáři, co žijí trvale v zahraničí a rádi dorazili startovat, nebo pomoci s organizací. Raritkou je především pan Kretek, který dojíždí pomáhat se soudcováním ač je členem spolku v Holandském Oldenzaalu.
Na našem webu Rybářský rozcestník.cz jsme pro všechny milovníky rybaření a karavaningu vytvořili novou rubriku! Jde o články jak pro začínající rybáře, co si sebou na rybářské výpravy vozí postel na kolečkách, tak i pro zkušené pardy, co si rybaření s „bydlíkem“ užívají již léta.
Dlouhá léta se lidé obávají, k čemu povede vypouštění zbytků léčiv, chemikálií či hormonální antikoncepce zpět do přírody a vodních toků. Nyní přibývá dat, která potvrzují, že řada těchto látek – odborně řečeno endokrinních disruptorů – nepěkně ovlivňuje živé organismy, hlavně ryby.
Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.
Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.
Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.
Langer MediaNet s.r.o.
Chábory 5, 518 01 Podbřezí
IČO: 04732090, DIČ: CZ04732090
Kontakt: 775 684 842
rybarskyrozcestnik(@)seznam.cz
Copyright 2024 ©Rybářský rozcestník. Všechna práva vyhrazena.
Kopírování jakékoliv části webu není povoleno bez souhlasu autora.