Rybářský rozcestník

Dušená treska na zelenině

Rychlá, dietní úprava tresky, pokrm, který chutná opravdu skvěle. Vyzkoušený recept!

2 náročnost
30 minut
dušenádušenádušenádušená
  • 300 g filetů z tresky
  • 200 g zelených fazolek
  • 1 ks petržel
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • 1/4 ks celeru
  • 4 lžíce hrášku
  • citronová šťáva
  • plátky citronu
  • máslo
  • kmín
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Filety z tresky osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme odpočinout.
    2. V mezičase nakrájíme celer na nudličky, mrkev a petržel na kolečka, cibuli na kostičky.
    3. Filety osušíme, na másle opečeme z každé strany minutu, odložíme stranou.
    4. Do šťávy po pečení přidáme nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět. K cibuli přidáme nakrájenou mrkev, petržel, celer, fazolky, hrášek, promícháme, osolíme, opepříme, na zeleninu rozložíme filety tresky, ochutíme drceným kmínem.
    5. Přiklopíme pokličkou, na mírném plameni dusíme 15 minut.
    6. Na talíř rozložíme podušenou zeleninu, na zeleninu položíme filety z tresky, ozdobíme citronem a podáváme.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….