Rybářský rozcestník

Grilované krevety s chilli omáčkou

Marinované a pak grilované krevety, servírované přelité chilli omáčkou.

1 náročnost
30 minut
Grilované krevety s chilli omáčkou
  • Rozpis na 4 porce:
  • 200 g krevet (čestvé nebo i mražené)
  • Na marinádu:
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 snítka tymiánu
  • šťáva z 1 ks citrónu
  • sůl
  • Na chilli omáčku:
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nasekaných chilli papriček
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • Příprava

    1. Mražené krevety necháme v lednici pozvolna rozmrazit, krevety opláchneme, osušíme a naložíme na 1 hodinu do marinády, kterou připravíme z olivového oleje, do kterého zamícháme nasekané bylinky a citrónovou šťávu, dle chuti ji osolíme
    2. Marinované krevety uložené v lednici během marinování občas lehce promícháme, aby se marinovali rovnoměrně
    3. Krevety grilujeme na roštu grilu zprudka, cca 2 minuty z každé strany (nejlepší je krevety napíchat na grilovací jehly, půjde to pak rychleji), nebo je můžeme orestovat na oleji na pánvičce
    4. Pokud připravujeme pokrm na grilu, nalijeme zvlášť na pánvičku olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli, rozetřený česnek a chilli spolu s trochou marinády a necháme lehce zpěnit, ihned odstavíme, v případě, že krevety budeme restovat, pak použijeme výpek z krevet jako základ na omáčku
    5. Jednotlivé porce grilovaných krevet přeléváme chilli omáčkou a podáváme například s čerstvým pečivem.

    Doporučení

    Krevety můžeme ozdobit kolečky citrónu a také je servírovat na natrhaných listech libovolného salátu.

    Poznámka

    Postup, jak se předpřipravují čerstvé krevety najdete zde: Úprava krevet.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….