Rybářský rozcestník

Grilovaný platýs s bylinkovým sýrem

Předvařené filety z platýse potřené sýrem, ugrilované v troubě pod grilem dozlatova.

2 náročnost
30 minut
  • 4 ks filety z platýse
  • 4 ks rajčat
  • 2 ks cuket
  • 1 ks stroužku česneku
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 ks cibule
  • 4 lžíce čerstvého sýra
  • 2 lžíce citro­nové šťávy
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 20 g strouhaného parmazánu
  • drce­né nové koření
  • snítky tymiánu
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Zeleninový vývar s bobko­vým listem uvedeme do varu
    2. Filety z platýse omyjeme ve studené vodě a ve vývaru povaříme na velmi mírném ohni 5 minut
    3. Maso vyjmeme a vložíme do zapékací formy
    4. Česnek oloupeme a prolisujeme, tymián omy­jeme, osušíme a otrháme lístky, obojí promí­cháme s čerstvým sýrem
    5. Gril v troubě předehřejeme
    6. Filety z platýse potřeme bylinkovým čerstvým sýrem a posy­peme parmazánem, grilujeme asi 10 min
    7. Cukety a rajčata omyjeme, očistíme a na­krájíme na plátky, cibuli oloupeme a pokrájí­me na kolečka, vše podusíme na oleji 6-8 min, nakonec zeleninu osolíme, ochutíme citrónovou šťávou a novým kořením
    8. Jednotlivé porce na talířích obložíme připravenou zeleninou, zdobíme snítky tymiánu.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….