Rybářský rozcestník

Humr po portugalsku

Recept na přípravu živého humra.

2 náročnost
45 minut
+ doba odležení  
  • Suroviny pro 4 osoby:
  • 1 ks velkého humra (nebo 2 malí humři)
  • 4 ks stroužky česneku
  • 3 ks cibule
  • 1 kg rajčat
  • 5 lžic oleje
  • 2 lžíce brandy
  • 1 lžíce hladké mouky
  • pepř
  • ocet
  • sůl
  • Příprava

    1. Živé humry okartáčujeme ve studené vodě, vhodíme do hrnce s vařící osolenou vodou a přísadou cibule pokrájené na plátky, pepře a octa, vařečkou je chvíli přidržíme pod vodou a vaříme 15-20 minut, potom je necháme ve vývaru vychladnout
    2. Vařené humry vyndáme, osušíme, po délce rozkrojíme na půlky, odstraníme vnitřnosti, opatrně vyjmeme maso, nakrájíme na 8 kousků a dáme na širokou pánev
    3. Na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme spařená, oloupaná, drobně nakrájená rajčata a podusíme
    4. Po chvilce k rajčatům přidáme rozetřený česnek, mletý pepř, sůl, vše zaprášíme hladkou moukou, dobře rozmícháme, podusíme několik minut, prolisujeme a vmícháme brandy
    5. Směs nalijeme na humří maso, pod pokličkou podusíme 5 minut, potom vychladíme a necháme v chladničce přes noc proležet
    6. Před podáváním pokrm ohřejeme.

    Doporučení

    Příloha: Dušená rýže.

    Poznámka

    Tento pokrm můžeme připravit také z konzervovaného humra.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….