Rybářský rozcestník

Kapr marinovaný podle paní fišmajstrové (baštýřky)

Porce kapra krátce povařené v rybím vývaru, pak 24 hodin marinované v marinádě připravené z octa, vody, cibule, cukru, koření…

1 náročnost
30 minut
+ 24 hodin marinování  
KaprKaprKapr
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks porce kapra
  • 0,5 l čirého rybího vývaru
  • Na marinádu:
  • 1 dl octa
  • 0,5 l vody
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce hrášku
  • 1 ks cibule
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks sterilovaná okurka
  • několik kuliček nového koření
  • několik kuliček černého pepře
  • Příprava

    1. Jednotlivé porce kapra povaříme v rybím vývaru 5 minut, drátěnou naběračkou přendáme rybu do kameninové nádoby, necháme prochladnout.
    2. Z výše uvedených surovin na marinádu uvaříme marinádu, necháme ji vychladnout, po vychladnutí nalijeme na porce ryby, pod pokličkou necháme v chladu 24 hodin rozležet.
    3. Podáváme s pečivem.

    Doporučení

    Podobně můžeme marinovat upečené porce kapra.

    Poznámka

    Text i foto: D. M.

    Nejčtenější články

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

    Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.

    Proč zkušení rybáři suší boilies?

    Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.