Rybářský rozcestník

Krevety v pálivé omáčce

Recept z pořadu „VIP Prosteno“ od pana Pavla Vítka na pikantní předkrm z Barmy.

1 náročnost
15 minut
Krevety v pálivé omáčce
  • 12 kusů vařených oloupaných krevet
  • 2 ks nahrubo nakrájené cibule
  • 2 ks čerstvé feferonky
  • 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého chilli
  • limetky na ozdobu
  • olivový olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Oloupanou, nahrubo nakrájenou cibuli, rajský protlak, mletý koriandr, kurkumu, chilli prášek, nasekané feferonky zbavené jadřinců, čerstvý koriandr, citronovou šťávu a sůl, vložíme do mixéru a mixujeme asi 1 minutu, pokud bude umixovaná hmota příliš hustá, rozředíme ji trochou vody
    2. V hluboké pánvi s okrouhlým dnem nebo v pánvi wok zahřejeme olej, slabě snížíme teplotu a přidáme rozmixovanou směs, restujeme 3–5 minut, nebo do mírného zhoustnutí omáčky
    3. V této fázi přidáme krevety a za stálého míchání je rychle opečeme při zdroji tepla zapnutém na střední teplotu
    4. Jakmile je pokrm dobře prohřátý, rozdělíme ho na jednotlivé porce, ozdobíme zbytkem čerstvého koriandru a čtvrtkou limetky, ihned podáváme.

    Poznámka

    Recept na vařené krevety najdete zde: krevety vařené.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….