Rybářský rozcestník

Křupavá ryba se sezamem

Ochucené rybí filety, obalené ve strouhance smíchané se sezamovými semínky, zakápnuté olejem, upečené dozlatova.

2 náročnost
30 minut
  • 600 g filátek z bílé ryby bez kůže
  • 100 g strouhanky
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Strouhanku smícháme s polovinou sezamových semínek
    2. Rybu osolíme, opepříme, potřeme bílým jogurtem a obalíme ve strouhance se sezamem
    3. Pak filátka dáme na plech, posypeme zbylými sezamovými semínky, zakápneme olivovým olejem, dáme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 15-20 minut.

    Doporučení

    Podáváme s pečenými bramborami a zeleninovým salátem.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….