Rybářský rozcestník

Losos s bylinkami

Losos plněný bylinkami, česnekem a máslem, potřený ochuceným olivovým olejem, pokladený bylinkami, zabalený do pečicího papíru a grilovaný na grilu.

2 náročnost
45 minut
  • 1,2 kg vykuchaného lososa
  • 25 g másla
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 ks stroužků česneku
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 ks velkého svazku aromaticých bylinek
  • pár snítek estragonu
  • šťáva z 1 citronu
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Olivový olej promícháme s očištěnou, na jemno nasekanou chilli papričkou
    2. Lososa očistíme, opláchneme, osušíme a břišní dutinu osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a naplníme polovinou bylinek, oloupanými na plátky nakrájenými stroužky česneku a kousky másla
    3. Rybu po obou stranách osolíme, opepříme, položíme na pečicí papír potřeným olivovým olej, přelijeme olivovým olejem a poklademe zbylými bylinkami, zabalíme do pečicího papíru, okraje zatočíme, položíme na mřížku grilu a grilujeme z obou stran asi 30 minut
    4. Podáváme s pečenými bramborami nebo pečivem.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….