Rybářský rozcestník

Losos s bylinkovou omáčkou a brokolicí, opečené bagetky

Na pánvi na másle opečené filety z lososa, servírované spolu se smetanovou omáčkou ochucenou bylinkami a kořením, doplněnou o růžičky brokolice. Jako příloha jsou skvělé na sucho opečené plátky bagety.

2 náročnost
30 minut
Losos s bylinkovou omáčkou a brokolicí, opečené bagetky
  • 600-800 g filetů z lososa
  • 120 g másla (přepuštěného)
  • 1 ks citronu
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky pepře
  • sůl
  • Na bylinkovou omáčku:
  • 1 hrst zelené petrželky
  • 1 hrst listů bazalky
  • 150 g růžiček brokolice
  • 250 ml smetany
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce hladké mouky
  • pepř
  • sůl
  • Ostatní:
  • bageta nakrájená na plátky
  • Příprava

    1. Filety losos pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme, okmínujeme a necháme chvíli odležet
    2. Připravíme si základ na bylinkovou omáčku; petrželku a lístky bazalky nasekáme na jemno, v malém množství mléka rozkvedláme lžíci hladké mouky, promícháme se zbytkem mléka a se smetanou
    3. Odleželé filety losos zaprášíme moukou a vložíme na pánev s rozehřátým máslem, zprudka opečeme z obou stran, opečené filety vyjmeme z pánve a uchováme v teple
    4. Na pánev s máslem po opékaní lososa nasypeme růžičky propláchlé a osušené brokolice, chvíli ji restujeme, pak přidáme nasekané bylinky, ty necháme prohřát, pánev zalijeme připraveným základem na omáčku, ochutíme solí, pepřem
    5. Na talířích jednotlivé porce lososa opatrně poklademe na omáčku a ihned podáváme spolu s plátky bagety na sucho opečené na pánvi.

    Doporučení

    Omáčku lze na talířích ozdobit například balsamico octem.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….