Rybářský rozcestník

Lososové ražničí

Napíchejte kostky lososa a limetku na špejle a vychutnejte si úplně nové ražničí s vaším oblíbeným jemným Ajvarem Podravka.

2 náročnost
40 minut
+ doba marinování  
Lososové
  • 1 kg filet z lososa
  • 1 sklenice jemný Ajvar Podravka
  • 2 lžíce přísady do jídel Podravka Natur
  • 50 ml olivového oleje
  • 2 ks limetky
  • čerstvé oregano
  • špejle
  • Příprava

    1. Filety z lososa omyjeme a osušíme papírovým ubrouskem. Nakrájíme je na kostky cca 3 x 5 cm a dáme je do misky. Potřeme je směsi z Podravky Natur a olivového oleje. Necháme cca 30 minut marinovat.
    2. Limetky si nakrájíme na tenké plátky. Vezmeme si 2 špejle a na ně napíchneme kostku lososa tak, aby vzdálenost mezi špejlemi byla 1 – 1,5 cm. Potom napíchneme plátek limetky, který můžeme přeložit napůl.
    3. Na špejle napichujeme střídavě lososa a limetku. Prvním a posledním kouskem na špejli by měl být losos.
    4. Takto připravené ražniči grilujeme z obou stran cca 2 minuty na dobře rozpáleném grilu nebo grilovací pánvi.
    5. Hotové ražniči dáme do uzavíratelné nádoby, posypeme oreganem, zakryjeme a necháme asi 2 minuty odstát.
    6. Servírování: Podáváme s jemným Ajvarem Podravka a opečenými kousky chleba.

    Doporučení

    Špejle na ražniči namočte do vody a nechte odstát asi 1 hodinu, aby při grilování neshořely.

    Poznámka

    zdroj: podravka.cz

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….