Rybářský rozcestník

Maďarská rybí polévka na způsob hálaszlé

Zjednodušené maďarské hálaszlé z rybích odřezků, hlavy a ocasu z kapra. Recept, co rozhodně stojí za vyzkoušení!

2 náročnost
55 minut
MaďarskáMaďarskáMaďarská
  • 750 g rybích odřezků
  • 250 g brambor
  • 1,2 l vody
  • 4 ks menší oloupaná rajčata
  • 1 ks kousek celeru
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • Koření:
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 1 ks bobkový list
  • sladká červená paprika
  • mletý černý pepř
  • hladká mouka
  • petrželka
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybí odřezky zalijeme vodou, osolíme, přidáme kořenovou zeleninu a divoké koření, vaříme na mírném ohni 40 minut.
    2. Vývar scedíme, zeleninu odložíme stranou, rybí maso zbavíme kostí, kůže dáme do misky.
    3. Na másle necháme zpěnit cibuli, zaprášíme sladkou paprikou, hladkou moukou, uděláme jíšku, kterou naředíme rybím vývarem. Potom nalijeme zbytek vývaru, přidáme nakrájené brambory na kostičky a papriku, vaříme, až brambory změknou.
    4. Na závěr přidáme do polévky nakrájená oloupaná rajčata, nakrájenou mrkev a celer z vývaru, ochutíme solí, mletým pepřem.
    5. Do talířů dáme rybí maso a zalijeme polévkou, na talíři posypeme nasekanou petrželkou.

    Poznámka

    Text i foto: D.M.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….