Rybářský rozcestník

Makrely nadívané citronem a česnekem

Makrely, ale i jiný druh ryb, například pstruhy můžeme upéci ve vyhřáté troubě, nebo zabalené do alobalu ugrilovat na roštu grilu pěkně nadité kolečky citronu a plátky česneku. Toto je jednoduchá, ale přitom chutná úprava ryb, kterou zvládne snad každý i začínající kuchtík či hospodyňka.

1 náročnost
30 minut
MakrelyMakrelyMakrelyMakrely
  • Rozpis na 2 kusy ryby:
  • 2 ks menší makrely (o váze 250 i více gramů)
  • 2 ks stroužky česneku
  • 2 ks citrony
  • směs koření ryby
  • (alobal)
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Makrely opláchneme, ubrouskem osušíme, břišní dutinu osolíme, dovnitř břicha ryb vložíme kousky citronu a plátky česneku.
    2. Kousky citronu poklademe rybu i na povrchu.
    3. Makrely ještě posypeme směsí koření na ryby, poklademe plátky másla.
    4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C krátce, tak 15 minut. Na grilu pečeme rybu v alobalu přibližně stejnou dobu, během grilování balíček jednou či dvakrát otáčíme.

    Doporučení

    Ryby obecně pečeme či grilujeme jen krátce, hlídáme si, aby jsme je zbytečně nevysušovali!

    Poznámka

    Text i foto: D. M.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….