Rybářský rozcestník

Matjesy z cejna

V soli naložené proužky z větších cejnů, omyté, zalité kořeněným olejem.

2 náročnost
30 minut
příprava a uležení celkem 14 dní!  
  • Rozpis na 1 sklenici:
  • 4 ks větší filety z cejna
  • 1-2 dcl rostlinného oleje
  • několik kuliček černého pepře
  • několik kuliček nového koření
  • bobkový list
  • sůl
  • Příprava

    1. Čtyři větší filety z cejnů nakrájíme na proužky o velikosti cca 3×10 cm, vyskládáme je do sklenice, každou vrstvu hojně prosolíme
    2. Víčkem zavřenou sklenici dáme do lednice na 7-10 dní uležet, každý den ze sklenice slijeme vodu, kterou rybí maso vyluhuje (maso můžeme i přisolit)
    3. Tak 7-10 den proužky ryb vytáhneme a pod tekoucí studenou vodou v sítu důkladně propláchneme, okapané maso necháme úplně oschnout
    4. Olej zahřejeme na teplotu kolem 60 °C a vložím do něj všechno koření (asi 4-6 ks kuliček černého pepře, 2-4 ks kuličky nového koření a 1 ks bobkový list), olej držíme teplý asi 5 minut, pak ho necháme úplně vychladnout
    5. Připravené rybí proužky vyskládáme opět do sklenice, zalijeme olejem s kořením (pokud bude oleje chybět, dolijeme ho obyčejným olejem)
    6. Zavřené sklenice necháme ještě 1 týden v lednici uležet.

    Doporučení

    Pokud se chceme úplně zbavit kostiček, po sedmi dnech v soli maso z cejnů naložíme na tři dny do octového nálevu (1:1), pak postupujeme dále podle receptu.

    Poznámka

    Foto: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….