Rybářský rozcestník

Ochucená sůl jako atraktor pro boilies nebo pelety

Sůl je skvělá také jako rybářský atraktor například na dochucení nadipovaných nástrah. Máme tu recept na vytuněnou sůl, tedy ochucenou dalšími složkami tak, aby ještě více lákala ryby na nabídnutou nástrahu.

1 náročnost
5 minut
atraktor-ochucenáatraktor-ochucená
  • 10-15 lžic jemně namleté soli
  • 2 lžíce v hmoždíři rozdrobených sušených chilli papriček
  • 1 sáček černého jemně mletého pepře
  • Příprava

    1. Sůl vysypeme do misky, přidáme k ní pepř a podrcené chilli papričky
    2. Zamícháme, vložíme do nějaké vhodné krabičky s víčkem
    3. U vody do ochucené soli obalujeme nadipované nástrahy jako koule boilies nebo pelety.

    Doporučení

    Místo rozdrcených chilli papriček lze použít mleté chilli koření. Na zvolený poměr složek dáme 1 sáček. Kdo má mlýnek na kávu, může použít ten a všechny suroviny v něm rozmíchat.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….