Rybářský rozcestník

Pálivý kapr na cibuli a feferonkách

Občas je třeba si pořádně vypálit červa! Máme tu recept pro chlapáky ale i rybářky, co rády trochu toho ostrého. Toto je recept na kapra opečeného minutkově na pánvi, servírovaného přelitého ostrou směsí z feferonek a cibule připravené ve výpeku vzniklém po opékání porcí kapra.

2 náročnost
20 minut
+ hodina odpočinutí masa  
pikantnípikantnípikantní
  • Rozpis na 2 porce:
  • 2 ks porce kapra (po 150-200 g)
  • 2 ks feferonky (kozí rohy)
  • 1 ks jedna červená cibule
  • 1 ks jedna bílá cibule
  • 5 cl bílého vína
  • sladká mletá paprika
  • citronová šťáva
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce kapra posolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme hodinu odpočinout.
    2. Porce ryb osušíme a na oleji (do oleje přidáme 4 kolečka mrkve, aby se nám ryby nepřichytila, starý babičkovský fígl) opečeme z obou stran, do měkka.
    3. Opečené porce ryby posypeme sladkou mletou paprikou, odložíme stranou.
    4. Část šťávy po pečení slijeme a přidáme nakrájenou cibuli a feferonky, zastříkneme bílým vínem, osolíme a dusíme do měkka.
    5. Směsí, přelijeme porce ryby, podáváme s chlebem a chlazeným pivem.

    Poznámka

    Text i foto: D. M.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

    Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.