Rybářský rozcestník

Pečená stříbrnice se slaninou

Stříbrnice se objevuje na našem trhu pod matoucím obchodním názvem holandský pstruh. Maso chuťově dobré, bez drobných kůstek, ryby mají váhu kolem 250 g – 300 g.

2 náročnost
40 minut
pečená
  • 900 g stříbrnice atlantské
  • 100 g anglické slaniny
  • nasekaná petrželka
  • citronová šťáva
  • chilli vlákna
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Z ryb odstraníme hlavy, ocasy z obou stran uděláme na těle kolmé zářezy, osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme chvíli odpočinout
    2. Do zářezů vložíme kousky anglické slaniny, ryby narovnáme břichem dolů na plech vyložený pečícím papírem, poklademe vločkami másla, pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut
    3. Upečené ryby posypeme nasekanou petrželkou, ozdobíme chilli vlákny a podáváme s opečenými počesnekovanými plátky bagety a zeleninou.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….