Rybářský rozcestník

Perkelt ze sumce II.

Další varianta oblíbeného maďarského perkeltu připraveného, podle tohoto receptu, z masa sumce, plechovky krájených rajčat, rajského protlaku, cibule, paprik a koření.

2 náročnost
20 minut
+ doba odpočinutí osoleného a okořeněného masa  
PerkeltPerkeltPerkelt
  • 750 g masa ze sumce
  • 400 g plechovka krájených rajčat
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 ks papriky (červená a zelená)
  • 1 ks velká cibule
  • sladká mletá paprika
  • pálivé mletá paprika
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Maso zbavené kůže a kostí nakrájíme na větší kostky tak 3 až 4 cm velké, ty osolíme, poprášíme hustě červenou paprikou, necháme 1 hodinu odpočinout.
    2. Na oleji osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky, pak přidáme kostky rybího masa, orestujeme krátce ze všech stran.
    3. K masu přidáme krájená rajčata, papriku červenou i zelenou nakrájenou na větší kusy, dochutíme rajským protlakem, pod pokličkou dusíme 5 minut, až papriky změknou, ale rybí maso musí zůstat v celku, nesmí se rozpadnout.
    4. Na závěr dochutíme pokrm pálivou paprikou a přisolíme.

    Doporučení

    Perkelt podáváme s klasickou maďarskou těstovinou tarhoňou, my zvolili italské gnocchi a bylo to super.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

    Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.

    Proč zkušení rybáři suší boilies?

    Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.