Rybářský rozcestník

Račí perkelt

Račí maso smíchané s mletou sladkou paprikou a zjemněné račím máslem.

2 náročnost
45 minut
  • Pro 5-6 osob:
  • 40 ks větších raků
  • 150 g čerstvého másla
  • 50 g račího másla
  • 10 g mleté sladké papriky
  • 10 g kmínu
  • 4 l vody
  • trochu zelené petržele
  • sůl
  • Příprava

    1. Do hrnce dáme vodu, přivedeme ji do varu a pak do ní dáme rozsekanou zelenou petržel, kmín, dobře očištěné raky a vaříme je asi 12-15 minut
    2. Uvařené raky vyndáme a maso z ocasů a klepet vyjmeme
    3. V kastrole rozpustíme máslo, v něm zpěníme mletou papriku, přidáme nakrájené račí maso a lehce je mícháme tak dlouho, až se dostatečně prohřeje
    4. Upravený perkelt zjemníme račím máslem, dáme do hlubší misky a ozdobíme zelenou petrželí
    5. Podáváme jako teplý předkrm nebo jako mezichod.

    Doporučení

    Příloha: Vařené brambory nebo dušená rýže.

    Poznámka

    Račí máslo: skořápky (krunýře) z uvařených raků utlučeme v hmoždíři, do menšího hrnce hodíme kus másla, utlučené skořápky a máslo škvaříme tak dlouho, až nám zčervená, necháme ho překapat přes čistou plátěnou utěrku, ztuhnout a tak nám vznikne račí máslo.

    Nejčtenější články

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

    Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.

    Proč zkušení rybáři suší boilies?

    Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.