Rybářský rozcestník

Rasolnik z kapra

Chuťově vynikající hustá polévka z ruské kuchyně. Lze připravit jak ze sladkovodních, tak mořských ryb. My ji uvařili z kapra.

2 náročnost
45 minut
rasolnikrasolnikrasolnik
  • 500 g rybích filetů
  • 200 g brambor
  • 150 g hřibů (lze nahradit žampiony)
  • 1,5 l vody
  • 150 ml smetany na vaření
  • 2 ks kyselé okurky
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • 1 ks petržel
  • 1 ks bobkový list
  • mletý černý pepř
  • drcený kmín
  • nové koření
  • sušený kopr
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Filety zalijeme vodou, přidáme bobkový list, nové koření, osolíme, vaříme 20 minut na mírném ohni.
    2. Vývar scedíme, rybí maso rozdělíme na kousky, zbavíme kostí a kůže.
    3. Na másle podusíme cibuli s nakrájenými houbami, nastrouhanou mrkví a petrželí, osolíme, okmínujeme.
    4. Směs zalijeme vývarem, přidáme nakrájené brambory na kostičky, ochutíme sušeným nebo čerstvým koprem, mletým pepřem, přisolíme, povaříme
    5. Když brambory změknou, přidáme do polévky nakrájené okurky na kostičky, kousky rybího masa a zjemníme smetanou. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou a podáváme například s žitným chlebem.

    Poznámka

    Text i foto: D. M.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….