Rybářský rozcestník

Rybí špíz z tilápie se zeleninou upečený v papilotě

Kousky tylápie napíchané na špejlích zabalené do anglické slaniny spolu s paprikou, cibulí a žampiony, špízy upečené v troubě spolu se směsí zeleniny zabalené v papíru na pečení.

2 náročnost
60 minut
Rybí špíz z tilápie se zeleninou upečený v papilotě.
  • Rozpis na 4 porce:
  • 500-600 g tilápie (okounovec)
  • 150 g anglické slaniny
  • 50 g másla
  • 4 ks stroužky česneku
  • 3 ks žampiony
  • 3 ks papriky
  • 3 ks rajčata
  • 3 ks cibule
  • koření na ryby
  • pečící papír
  • pepř
  • sůl
  • Ostatní:
  • špejle, papír na pečení + bílé pečivo ke konzumaci
  • Příprava

    1. Rybu nakrájíme na stejné kusy (na špízu by jich mělo být pět pro jednu osobu), osolíme, opepříme a okořeníme rybím kořením
    2. Kousky zabalíme do anglické slaniny a střídavě napichujeme s cibulí, paprikou a žampiony
    3. Z pečícího papíru vytvoříme čtverec, pomažeme máslem, naspod dáme trochu cibule, rajčata, nasekaný česnek a zbytek papriky (poměrnou část – balíčky budou čtyři), pak dáme na směs připravený špíz, přidáme oříšek másla, zabalíme a pečeme 40 minut na 180 °C
    4. Zelenina, ryba i anglická slanina pustí šťávu, do které namáčíme bílé pečivo, s nímž tento pokrm podáváme.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….