Rybářský rozcestník

Siven na grilu

Siven je velmi chutná ryba vhodná právě na grilování. Tento recept využívá máslovou marinádu s bylinkami, kterou ugrilované maso potřete.

2 náročnost
30 minut
Siven na grilu
Siven
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks sivenů (asi 800 g)
  • čerstvě namletý pepř
  • hrubozrnná sůl
  • Na marinádu:
  • 100 g másla
  • 20 g kaparů
  • 10 g čerstvé petrželky
  • mletý pepř
  • fenykl
  • Příprava

    1. Vykuchané, pod studenou tekoucí vodou omyté siveny osušíme papírovými utěrkami, pak je rozřízneme od hlavy až k ocasu tak, aby obě půlky zůstaly v celku, jenom nám tímto řezem umožní ryby otevřít
    2. Z obou stran je osolíme hrubozrnnou solí, okořeníme pepřem a necháme chvíli uležet
    3. Marinádu si připravíme smícháním povoleného másla s nasekanými kapary, petrželkou, mletým pepřem a fenyklem
    4. Gril si předehřejeme na vysokou teplotu
    5. Uleželé ryby vložíme otevřené do dvojstěnných roštů na ryby a dáme na gril, podle velikosti ryb a stupni rozehřátí grilu, ryby opékáme s každé strany 8-10 minut
    6. Grilované rybí maso vyskládáme na talíře, potřeme marinádou a ihned podáváme.

    Doporučení

    Pokud ryby grilujeme neotevřené, marinádou je potřeme zevnitř i z venku ještě před samotným grilováním.

    Poznámka

    Jako příloha ke grilovaným rybám jsou skvělé opečené půlky baget nebo bulek pokapané olivovým olejem smíchaným s nasekanými čerstvými bylinkami.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….