Rybářský rozcestník

Staročeská kapří polévka

Nejlepší rybí polévky vařily ženy baštýřů. Baštýř byl v minulosti člověk, který se staral o soustavu rybníků, zajišťoval výlovy, uchování ryb v sádkách, přepravu ryb na trh atd. Práce to nebyla lehká a proto po práci teplá rybí polévka přišla jistě vhod. Některé recepty baštýřek jsou vlastně rodinné stříbro. A není divu, že nejlepší recepty na pokrmy z ryb vznikly na Třeboňsku, v kraji, který proslul v minulém století rybníkářstvím a chovem ryb. Vyzkoušejte tento recept na hutnou polévku ze starší kuchařky „Ryby podle baštýřek z Třeboňska“ autorů M. Huleho a F. Kubů.

2 náročnost
70 minut
staročeská
  • 3-4 ks kapří hlavy + ocasy, kapří odřezky
  • cca 200-300 g vnitřnosti z kaprů (játra, mlíčí, jikry)
  • 120 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 60 g moučného másla (30g másla prohněteme s 30 g hladké mouky)
  • 2 l vody + 3 dl vody
  • 6 ks kuliček nového koření
  • 4 ks zrnka celého pepře
  • 3 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 ks menší cibule
  • 1/4 ks celeru
  • nasekaná petrželka
  • muškátový květ
  • pepř
  • sůl
  • osmažené kostky housky
  • Příprava

    1. Oprané vnitřnosti vaříme zvlášť v mírně osolené vodě s pokrájenou zeleninou, cibulí 20 minut.
    2. Scedíme, vychladnuté mlíčí nakrájíme na kousky, z jiker odstraníme blanku. V druhém hrnci uvaříme kapří hlavy bez žáber a očních bulv, ocasy a odřezky, přidáme překrojené cibule, zeleninu v celku, osolíme, přidáme koření. Vaříme na mírném ohni 45 minut.
    3. Vývar scedíme, zeleninu a rybí hlavy necháme vychladnout.
    4. Do vývaru přidáme nakrájené mlíčí, jikry, obrané rybí maso, nakrájíme uvařenou zeleninu. Polévku zahřejeme, přidáme kuličky moučného másla, ochutíme muškátovým květem, solí, pepřem, necháme 5 minut povařit.
    5. Hotovou horkou polévku nalijeme do talířů, přidáme opečené kostičky housky, posypeme nasekanou petrželkou.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….