Rybářský rozcestník

Štika na grilu s bramborovým parfaitem

Filety z grilované štiky servírované s bramborovým parfaitem, konfitovaným česnekem a studenou řeřichovou omáčkou, ozdobené lístky rukoly.

3 náročnost
45 minut
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks větší filety ze štiky
  • listy rukoly na ozdobu
  • sůl
  • Na bramborový parfait:
  • 400 g brambor
  • 20 g másla
  • 100 ml smetany
  • voda
  • sůl
  • Na řeřichovou omáčku:
  • 400 g listů řeřichy
  • 200-300 g piniových oříšků
  • 4 dcl kvalitného olivového oleje
  • 3-4 ks sroužky česneku
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Filety ze štiky opláchneme, osušíme ubrouskem, osolíme a necháme chvíli odpočinout
    2. Na rozpáleném grilu filety zprudka opečeme, z obou stran tak 3 minuty
    3. Na předehřáté talíře dáme do kruhového tvořítka bramborový parfait, navrch položíme filet ze štuky a konfitovaný česnek, porce ozdobíme lístky rukoly a řeřichovou omáčkou.

    Příprava bramborového parfaitu:
    1. Oloupané brambory nakrájíme, zalijeme mírně osolenou vodou a vaříme 20 minut
    2. Uvařené brambory přecedíme a necháme důkladně okapat, pak je propasírujeme
    3. Přidáme povolené máslo nebo olivový olej, trošku smetany a nejlépe pomocí ručního tyčového mixéru vyšleháme hladkou kaši
    4. Chvíli necháme odležet.

    Příprava studené řeřichové omáčky:
    1. Oprané a důkladně okapané listy řeřichy nasekáme nadrobno
    2. Do nádoby mixéru nasypeme piniové oříšky, listy řeřichy a na plátky nakrájený česnek
    3. Směs okořeníme, osolíme a nakonec zalijeme olivovým olejem, chvíli vše mixujeme.

    Doporučení

    Recept na konfitovaný česnek najdete zde: Konfitovaný česnek.

    Poznámka

    Parfait je původem sladký mražený krém, obvykle z jedné základní suroviny. Slovo parfait znamená ve francouzštině „dokonalý“. Slané parfaity jsou vlastně našlehané pokrmy servírované pomocí zdobítek a využívané především v zážitkové gastronomii. Může jít jak o přílohy, tak také o hlavní chod.

    Nejčtenější články

    Houbička na mytí nádobí se hodí i na rybách!

    Asi každý již držel v ruce houbičku na nádobí, i když se třeba vyhýbá kuchyni, jak jen může. Přesto se vyplatí si ji brát na ryby a to nejen na mytí nádobí. Můžeme ji použít třeba jako nosič vůní a chutí, nebo na ni lze dokonce chytat. Ovšem také se hodí jako pomocník při vyvážení krmení a nástrahy například s dálkově ovládanou lodičkou.

    Použití PVA šňůrky (nitě) v praxi

    PVA materiál (polyvinylalkohol) je pro rybáře velmi prospěšný. Vyrábějí se z něj totiž sáčky, punčochy, ale také pásky či šňůrky, které rybáři využívají na několik způsobů. Pomocí PVA sáčků či punčoch můžeme například dopravit na lovné místo přímo k háčku zakrmovací směs, pomocí šňůrek pak lze zafixovat nástrahy nebo dokonce části koncových sestav tak, aby se během nahazování nezamotaly, což rybáři zajistí jistotu, že má nastraženo přesně podle jeho představ a záběr může být velmi reálný. Dnes se ale zaměříme právě na PVA šňůrky a možnosti, jak je u vody využít.

    Pozvánka na dětské závody do Příbrami

    Místní organizace Příbram pořádá dětské náborové rybářské závody, které se konají 6. 10. 2024 na rybníku Horní Obora….