Filety z grilované štiky servírované s bramborovým parfaitem, konfitovaným česnekem a studenou řeřichovou omáčkou, ozdobené lístky rukoly.
1. Filety ze štiky opláchneme, osušíme ubrouskem, osolíme a necháme chvíli odpočinout
2. Na rozpáleném grilu filety zprudka opečeme, z obou stran tak 3 minuty
3. Na předehřáté talíře dáme do kruhového tvořítka bramborový parfait, navrch položíme filet ze štuky a konfitovaný česnek, porce ozdobíme lístky rukoly a řeřichovou omáčkou.
Příprava bramborového parfaitu:
1. Oloupané brambory nakrájíme, zalijeme mírně osolenou vodou a vaříme 20 minut
2. Uvařené brambory přecedíme a necháme důkladně okapat, pak je propasírujeme
3. Přidáme povolené máslo nebo olivový olej, trošku smetany a nejlépe pomocí ručního tyčového mixéru vyšleháme hladkou kaši
4. Chvíli necháme odležet.
Příprava studené řeřichové omáčky:
1. Oprané a důkladně okapané listy řeřichy nasekáme nadrobno
2. Do nádoby mixéru nasypeme piniové oříšky, listy řeřichy a na plátky nakrájený česnek
3. Směs okořeníme, osolíme a nakonec zalijeme olivovým olejem, chvíli vše mixujeme.
Recept na konfitovaný česnek najdete zde: Konfitovaný česnek.
Parfait je původem sladký mražený krém, obvykle z jedné základní suroviny. Slovo parfait znamená ve francouzštině „dokonalý“. Slané parfaity jsou vlastně našlehané pokrmy servírované pomocí zdobítek a využívané především v zážitkové gastronomii. Může jít jak o přílohy, tak také o hlavní chod.