0,5 kg hladké mouky
1 hrnek strouhanky
1 hrnek nastrouhaného tvrdého sýra
1/2 hrnku mléka
1 lžíce rostlinného oleje
1 ks vejce
1 balení sýrové tresti
potravinářské barvivo
Příprava
- Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce, nalijeme mléko a olej, přidáme strouhanku, zamícháme, vypracujeme nelepivé, polotuhé těsto, bude-li moc tuhé, přidáme trochu mléka, bude-li moc řídké, naopak zahustíme strouhankou
- Z těsta uválíme válečkem plát asi 5 mm silný, který seřízneme do čtverce
- Těsto potřeme tekutou sýrovou trestí a posypeme nastrouhaným sýrem, pokud chcete použít barvivo, pokapejte střed plátu barvivem
- Cípy čtverce přehneme přes sebe tak, aby zakryly obsah a mírně se překrývaly
- Těsto hněteme tak dlouho, až bude vláčné, nakonec vytvarujeme kouli, těsto můžeme buď hned použít, nebo ho dát do mikrotenového sáčku do mrazáku, pokud chcete brzy vyrazit k vodě, ale ne hned, stačí dát kouli do mikrotenu a zalít ji cca 2 ml sýrové tresti, sáček dobře uzavřít.