Rybářský rozcestník

Vaření raků v pivě

K vaření raků používáme různých vývarů s různými přísadami, které volíme podle toho, jaké příchuti chceme u raků dosáhnout.

2 náročnost
25 minut
  • 30 ks raků
  • 10 ks zrnek černého pepře
  • 4 ks zrnek nového koření
  • 2 l světlého piva
  • 1 l vody
  • zelená petržel
  • kmín
  • sůl
  • Příprava

    1. Do hrnce dáme vodu, sůl, kmín, jemně nasekanou zelenou petržel, zrnka pepře, zrnka nového koření a necháme asi 5 minut povařit
    2. Potom přilijeme pivo, znovu přivedeme vše do varu a teprve do prudce vařícího vývaru vhodíme očištěné raky, které chvilku podržíme vařečkou pod vodou, abychom je co nejdříve usmrtili
    3. Hrnec přiklopíme pokličkou a vaříme dalších 10-15 minut.

    Poznámka

    Na jednu osobu počítáme podle velikosti 6 až 10 raků.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….