Rybářský rozcestník

Zapečený sumec s brambory

Podkovy sumce obložené předvařenými plátky brambor v máslem vymazané zapékací misce, ještě doplněné nasekanou jarní cibulkou, vše pak zalité kořením ochucenou smetanou a zapečené v troubě.

2 náročnost
45 minut
+ doba odležení sumce  
zapečenýzapečenýzapečenýzapečený
  • Rozpis na 2 porce:
  • 2 ks podkovy ze sumce (200 g)
  • 600 g brambor
  • 200 g zakysané smetany
  • sladká červená paprika
  • citronová šťáva
  • jarní cibulka
  • mletý pepř
  • máslo
  • kari
  • sůl
  • Příprava

    1. Podkovy ze sumce osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme hodinu odležet.
    2. Oloupeme brambory, nakrájíme na kousky, uvaříme do polo měkka.
    3. Zapékací misku vymažeme máslem, naskládáme osušené porce ryby, obložíme brambory, posypeme nakrájenou polovinou jarní cibule.
    4. Smetanu rozmícháme s červenou paprikou ¼ lžičky, přidáme špetku kari, podle chuti osolíme, opepříme. Rybu s brambory v zapékací misce zalijeme ochucenou smetanou, povrch posypeme zbytkem jarní cibulky.
    5. Vložíme do vyhřáté trouby, pečeme na 180 °C tak 15 minut.
    6. Rozdělíme na talíře, přidáme nakrájenou zeleninu, teplé podáváme.

    Doporučení

    Podobně můžeme zapéct podkovy z kapra.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Pozvánka na dětský závod do Mladé Boleslavi

    Místní organizace Mladá Boleslav zve na dětský rybářský závod i pro neorganizované děti, který se koná 7. 9. 2024 na revíru Jizera 4….