Feederová guma-uzel Co vąe potřebujeme: Nejčastěji se feederové gumy prodávají navinuté na kulatých cívkách, větąinou v desetimetrových návinech, různých průměrech a nosnostech…
Na úvod si dejme trochu teorie. Budeme-li přísně formální, můžeme si pod pojmem marinování představit „… nechání potravin (hlavně masa, zeleniny a sýrů) ve směsi aromatických látek a kapalin (marinádě) po delší dobu, aby potraviny nasákly určenou vůní a chutí. …
Suroviny: -asi 500 g rybího masa- -2-3 varné sáčky rýže- -rostlinný olej- -cibule- -sůl- -sterilizovaný hrášek- -50 g mrkve- -mletý pepř a paprika- podle chuti další zelenina nebo sójový granulát, kečup. Postup: Rybu opět očistíme, nakrájíme na malé kousky , …
Suroviny: -750 g ryb- -2 housky- -2 vejce- -2 lžíce sardelové pasty- -3O g slaniny- -1 dcl mléka- -80 g másla- -sůl a pepř- Postup: Ryby stáhneme z kůže, vykostíme a maso rozsekáme. Přidáme housku namočenou v mléce, nadrobno rozkrájenou …
Suroviny: -Krabička sardinek- -2 trojúhelníčky taveného sýru- -cibule- -100g pomazánkového másla- -hořčice- -sůl- -petrželová nať- Postup: Nasekáme cibuli a petrželovou nať nadrobno, rozetřeme máslo se solí a hořčicí , Přidáme sýr, sardinky a připravenou zeleninu a pořádně umícháme. Sýr můžeme …
Suroviny: -hlavy z kapra- -kousky kapra od ocasu a od hlavy- -jikry a mlíčí- -sůl- -kuličky pepře- -kuličky nového koření- -1 cibule- -mrkev- -celer- -petržel- -máslo- -hladká mouka na jíšku- -muškátový květ- -nať petržele- Postup: Do vody dáme vařit hlavy …
Filety z cejnů prosolíme – dostatečně naskládáme do misky a zalijeme octem – octem nešetříme, filety musí být potopeny a ocet se musí dostat stejnoměrně i do mezivrstev. Jsou-li filety silné ve hřbetu, tak je v této části podélně nařízneme, …
Vařené ryby jsou nejlépe stravitelné a proto se často používají pro dietní stravu. Celé, nebo na porce nakrájené ryby vkládáme do vařící, osolené a mírně okyselené vody, aby maso dobře ztuhlo. Na okyselení použijeme buď ocet, nebo citronovou šťávu. Rybu …
Suroviny: 4 candáti 50 g másla 50 g cibule petrželka 1/2 bobkového listu 1 špetka tymiánu 1 1/2 dl smetany 2 žloutky 5 lžic bílého vína citrónová šťáva sůl Postup: Porce candáta pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet. Na vymaštěnou …
Suroviny: -400 g candáta- -40 g žampiónů- -40 g hroznového vína- -60 g kečupu- -2 cl červeného vína- -20 g másla- -30 g oleje- -sůl- -pepř- -4 plátky toustového chleba- Postup: Candáta stáhněte, osolte a opepřete. Opečte na oleji z …
Suroviny: -4 plátky rybího filé- -2-3 lžíce drceného barevného pepře- -sůl- -hladká mouka- -2 červené papriky- -2 celá loupaná rajčata- -stroužek česneku- -sůl- -pepř- Postup: olivový olej Filé nakrájíme na třetiny a osolíme. Hladkou mouku smícháme s pepřem a filé …
Suroviny: -600 g kapra- -50 g slaniny bez kůže- -1 cibule- -100 g žampionů- -100 g šunky- -50 g sterilovaných okurek- -30 g rajčatového protlaku- -100 ml červeného vína- -50 g másla- -pepř- -sůl- -50 g oleje- Postup: Slaninu nakrájíme …
Každá ryba, která je trochu tučná je vhodná k úpravě uzením (úhoř, sumec, marena, tolstolobik, dále cejn, kapr. Příprava: rybu vykucháme a zbavíme šupin, důkladně omyjeme od krve, u menších ryb ponecháme hlavy, osolíme a vložíme do nádoby na dobu …
Toskánská parma Suroviny: -Očištěnou a vykuchanou královskou či stříbrnou parmu o váze asi 1,5kg- -4 rajčata- -3 stroužky česneku- -pepř- -sůl- -oregano- -0,5dl olivového oleje- -1 lžíce nasekané petrželky- -1dl bílého suchého vína- Postup: Česnek utřeme a rajčata nakrájíme na …
Suroviny: -pstruh- -sůl- -citrón- -olej- -cibule- -žampiony- -bílé víno- -vejce- -sójová omáčka- -zelená petrželka- -hladká mouka- -strouhaný sýr- Postup: Pstruha vykostíme a připravíme si z něj filátko, osolíme, zakapeme citrónem a dáme do lednice odpočinout. Mezitím na lžíci oleje osmažíme …
Ještě před tím než se pustíte do grilování ryb, se vám určitě budou hodit informace jak postupovat při úpravě ryb před jejich dalším kuchyňským zpracováním. Možná, že se vám některá z letních vzpomínek na grilování vrátí, až budete chystat vánočního …
Cottus poecilopus (Heckel,1836) Popis: tělo je vřetenovité, dozadu se zužující, hlava shora zploštělá s ústy širokými, ozubenými. Tělo holé bez šupin, na hřbetě jsou dvě ploutve. Prsní ploutve jsou mohutné, vějířovité, břišní ploutve posunuty na hrdlo. Celkově je podobná vrance …
Cottus gobio (Linnaeus,1758) Popis: tělo je vřetenovité se shora zploštělou mohutnou hlavou, ústa velmi široká, ozubená. Tělo holé bez šupin. Postranní čára je patrná podél celého těla, na špičce dolní čelisti je jeden pór. Prsní ploutve vějířovité, břišní ploutve menší, …
Proterorhinus marmoratus (Pallas, 1811) Popis: tělo je protáhlé, hlava poměrně velká, z hřbetní strany zploštělá. Přední nosní otvory jsou protaženy v trubicovité výběžky, orientované směrem dopředu. Břišní ploutve jsou srostlé a vytvářejí přísavný terč. Postranní čára chybí. Hřbetní ploutve jsou …
erca fluviatilis (Linnaeus,1758) Popis: tělo je robustní, protáhlé, ze stran stlačené. Větší jedinci mají výrazný hřbetní hrb. Na klínovité hlavě jsou velké oči, koncová ozubená ústa,skřele jsou ukončeny velkým trnem. Na hřbetě jsou dvě ploutve posazené těsně za sebou…
Gymnocephalus schraetser (Linnaeus, 1758) Popis: tělo z boků zploštělé, poměrně nižší než u ježdíka obecného. Hlava je nápadně protažena do délky. Ve hřbetní ploutvi je 17—19 tvrdých a 12—14 měkkých paprsků, v řitní ploutvi 2 tvrdé a 6—7 měkkých. V …
Gymnocephalus cernuus (Linnaeus, 1758) Popis: tělo je ze stran zploštělé, hřbetní linie je mírně vyklenutá. Ústa jsou poměrně malá. Hřbetní ploutve jsou spojeny v jednu tak, že první ploutev s ostnitými paprsky přechází plynule v druhou, která má pouze měkké …
Zingel zingel (Linnaeus 1758) Popis: tělo je protáhlé, spíše nižší, vřetenovité. Hlava je poměrně velká,shora výrazně zploštělá a zčásti pokrytá šupinami. Usta polospodní. Na hřbetě jsou dvě ploutve. Šupiny jsou na omak drsné, přední část břicha je pokryta šupinami. V …
Zingel streber (Slebold,1863) Popis: tělo je vřetenovité, výrazněji nižší než u drska velkého. Také kořen ocasu má delší a štíhlejší. Šupiny jsou na pohmat drsné. V přední hřbetní ploutvi jsou jen tvrdé paprsky a bývá jich 7—9, v zadní hřbetní …
Sander volgensis (Gmelin, 1788) Popis: stavbou těla je podobný candátu obecnému, tělo má však kratší a vyšší. V ozubených čelistech chybějí Velké „psí zuby. Zadní okraj horní čelisti nepřesahuje za oko. Šupiny pokrývají i žaberní víčka skřelí. V první hřbetní …
Sander lucioperca (Linnaeus, 1758) Popis: tělo je protáhlé, zavalitě vřetenovité, hlava klínovitá, oči velké, na konci dolní čelisti vyniká několik velkých ostrých, tzv. psích zubů, horní čelist zasahuje za zadní okraj oka. Přední skřelová kost je holá nebo jen v …
Lepomis gibbosus (Linnaeus 1758) Popis: tělo je oválné, velice vysoké, z boků zploštělé. Na hřbetě jediná ploutev, ústa malá, šupiny jsou i na skřelích. Ve hřbetní ploutvi je 10 tvrdých a 10—13 měkkých paprsků, v řitní ploutvi 3 tvrdé a …
Micropterus salmoides (Lacepede,1802) Popis: tělo je oválné, z boků stlačené. Ústa jsou velká, jejich koutky sahají za úroveň oka. Na hřbetě je jediná ploutev. Tělo je pokryto drsnými šupinami,které zasahují až na skřele. Ocasní ploutev je zaoblená, s náznakem mírného …
Gasterosteus aculeatus (Linnaeus, 1758) Popis: tělo je štíhle protáhlé, před hřbetní ploutví jsou zpravidla tři izolované ostny, které vzájemně nejsou spojeny blánou. Ve vlastní hřbetní ploutvi jsou 3—4 tvrdé a 10—14 měkkých paprsků, v řitní ploutvi 1 tvrdý a 8—10 …