Každý rybář, který zkouší lovit v jarní ledové vodě, ví, že občas je opravdu těžké letargické ryby přimět k záběru. Ovšem existuje několik osvědčených nástrah, které často zajistí úspěšný lov i přes případnou aktuální neochotu ryb spolupracovat při prvních jarních vycházkách k vodě.
Když z jara sedím u vody a ne a ne se dočkat záběru, často sahám právě po nástrahách z toustového chleba. Právě z „tousťáku“ lze nachystat rybám opravdu neodolatelné nástrahy. Asi jednou z nejúspěšnějších je pak sendvič z toustového chleba a nějakého hodně, hodně sladkého dipu. Můžeme použít i čistou melasu, ovšem dipy mám většinou hned po ruce a poměrně velký výběr chutí, naopak melasu většinou používám pro výrobu pelet nebo boilies, ale ne vždy ji mám po ruce.
Takže máme dva plátky toustového chleba, nějaký sladký, hustý dip, který ještě můžeme, před samou výrobou sendvičových nástrah, nechat v lednici ještě více ztuhnout, což je důležité, protože dip použijeme zároveň jako pojivo, lepidlo na slepení obou plátků toustového chleba. Dip rozetřeme na jeden plátek toustu, přiložíme druhý, slepíme, přitlačíme, necháme chvíli odležet, dip se musí dobře vsáknout do střídky obou plátků toustového chleba.
Vezmeme nůž, okrájíme okraje toustu, válečkem tousty rozlisujeme. Pak ze sendviče vykrájíme nožem, nebo nějakým vhodným vykrajovátkem, jednotlivé nástrahy. Ty skladujeme v nějaké umělohmotné dóze. Zbytky nevyhazujeme, použijeme je, i s odkrájenými kůrkami, do zakrmovací směsi.
Podrobný návod najdete v naší kategorii článků – Rybářské nástrahy, receptury (výroba), rady a tipy rybářských nástrah zde: Peletky z toustového sendviče (sendvičové nástrahy)
Text i foto: Jiří Langer